Με τον όρο Εργοθεραπεία αναφερόμαστε στη θεραπευτική παρέμβαση η οποία ενισχύει τη συμμετοχή του ατόμου σε «έργα» – δραστηριότητες που έχουν νόημα για το ίδιο, με στόχο να δώσει τη δυνατότητα στο άτομο να κατακτήσει ή να εξελίξει δεξιότητες, ή να παρεμποδίσει την απώλειά τους, έτσι ώστε να φτάσει στο μέγιστο επίπεδο της λειτουργικότητας και της αυτονομίας του σε όλους τους τομείς της ζωής του. Σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο.
Ειδικότερα εδώ στο Βήμα Κοινό η Εργοθεραπεια απευθύνεται σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν :
- Χρόνιες σοβαρές ή ήπιες Ψυχιατρικές Διαταραχές σε όλο το φάσμα αυτών : ( Ψυχώσεις , Συναισθηματικές διαταραχές , Κατάθλιψη , Διαταραχές Προσωπικότητας , Νοητικά – Γνωστικά ελλείματα και δυσκολίες , κοινωνική απομόνωση , απόσυρση , έλλειψη κινήτρου )
Στόχοι της Εργοθεραπείας μέσα από τα εξατομικευμένα προγράμματα που διαμορφώνει(ομαδικά ή ατομικά) είναι :
- Να αξιολογηθούν τα προβλήματα των ατόμων στην επικοινωνία , την αλληλεπίδραση και τις σχέσεις με τους άλλους.
- Να εμπλακούν άτομα με παρόμοιους στόχους , προβλήματα ή ρόλους ζωής σε δραστηριότητες που έχουν νόημα για τους ίδιους .
- Να κατανοηθούν και να εκφραστούν συναισθήματα που παράγονται από την ομαδική αλληλεπίδραση και τις σχέσεις με τους άλλους και να κινητοποιηθούν προς την αλλαγή .
- Να χρησιμοποιηθούν οι αρχές του κοινωνικού μικρόκοσμού στην αντιμετώπιση ζητημάτων ενσωμάτωσης ή αποκλεισμού από τους επιθυμητούς κοινωνικούς ρόλους.
- Να αναπτυχθούν η αυτοεπίγνωση , αυτοκατανόηση, αυτοαποτελεσματικότητα, η ελπίδα η αισιοδοξία στην καθημερινή ζωή.
- Να ενθαρρυνθούν οι κοινωνικές επαφές και η κοινωνική επανένταξη, να μειωθεί ο αυτοστιγματισμός.
- Να περιοριστούν οι συνέπειες τις διαταραχής – τα συμπτώματα και να ενθαρρυνθούν αντισταθμιστικές συμπεριφορές.
- Η αυτονόμηση σε Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής.
- Να δομηθεί καλύτερα και να γίνεται λειτουργική η αξιοποίηση του ελευθέρου χρόνου και η συμμετοχή σε ψυχαγωγικές , δημιουργικές δραστηριότητες.