Το Κέντρο μας

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Κέντρο Ολοκληρωμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας «Βήμα Κοινό» ξεκίνησε την λειτουργία του τον Οκτώβριο τους 2018. Η ίδρυση του όμως, εντοπίζεται αρκετά παλιότερα, στην σκέψη και την φαντασία των συντελεστών του. Η κλινική εμπειρία εντός του συστήματος δημοσίων υπηρεσιών κοινοτικής ψυχιατρικής ήταν σε πολλές περιπτώσεις δύσκολη και ματαιωτική. Ωστόσο δεν ήταν λίγες και οι στιγμές έμπνευσης όταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας φαινόταν στην ικανοποίηση των ανθρώπων που έβρισκαν απάντηση στις δυσκολίες τους. Αυτές οι στιγμές, σε συνδυασμό με την κυριαρχία της ατομικής άσκησης του επαγγέλματος στον ιδιωτικό τομέα, οδηγούσαν σε σκέψεις όπως: « Ωραία δεν θα ήταν οι θεραπευτικές πρακτικές της κοινοτικής ψυχιατρικής να έβρισκαν εφαρμογή και στον ιδιωτικό τομέα», αλλά και σε προβληματισμούς για το «πόσα περισσότερα θα μπορούσαν να γίνουν με μεγαλύτερη ελευθερία..». Με την εξέλιξη της κλινικής μας εμπειρίας μέσα στο δημόσιο σύστημα, οι πρωτόλειες αυτές σκέψεις άρχισαν να παίρνουν την μορφή μιας ιδέας για ένα κέντρο που να λειτουργεί βασισμένο στο θεσμό της πολυκλαδικής θεραπευτικής ομάδας, με δυνατότητα ευρύτερης κατανόησης και παρέμβασης. Ένα κέντρο όπου κάθε μέλος της ομάδας, πέρα της κλινικής του συμβολής, θα μετέχει στον εμπλουτισμό και την εξέλιξη του. Η ιδέα αυτή πραγματόθηκε τον Οκτώβρη του 2018, όπου το Κέντρο ξεκίνησε την λειτουργία του, και όλοι οι συντελεστές του με «Βήμα Κοινό» έχουν δημιουργήσει έναν ζωντανό οργανισμό με την απαιτούμενη κατάρτιση και ευαισθησία για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ανθρώπων που του απευθύνονται.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ

Βασικοί άξονες της φιλοσοφίας μας αποτελούν η ολιστική προσέγγιση μέσω συνεργασίας/ συντονισμού ψυχιατρικής και ψυχολογικής φροντίδας, η εξατομίκευση μέσω πληθώρας ψυχοθεραπευτικών μεθόδων, και η συνέπεια με τις αρχές της δεοντολογίας του κώδικα ηθικής της ψυχικής υγείας. Στηριζόμενοι στους συγκεκριμένους άξονες σε συνδυασμό με το ευπρόσδεκτο περιβάλλον και το σεβασμό προς τους θεραπευόμενους υποστηρίζουμε με βήμα κοινό την κοινότητα.  

1/3

Μετάθεση της βασικής ψυχιατρικής φροντίδας από τα νοσοκομεία στην κοινότητα.

2/3

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας είναι ο άνθρωπος και όχι η πάθηση.

3/3

Σεβασμός των δικαιωμάτων του πάσχοντα και προώθηση της ισότιμης συμμετοχής τους στο σχέδιο φροντίδας τους.

1/5

Συνεργασία με τους θεραπευόμενους για το πλαίσιο και για το πλάνο της φροντίδας τους

2/5

Ολιστική προσέγγιση με συνεχή συντονισμό και συνεργασία ψυχιατρικής και ψυχολογικής φροντίδας.

3/5

Ευελιξία στις παρεχόμενες εξατομικευμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

4/5

Συνέπεια με τις αρχές της δεοντολογίας του Κώδικα Ηθικής των Ψυχολόγων

5/5

Συνεργασία με τοπικούς φορείς υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες

ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΜΑΣ

Η πρότασή μας βασίζεται και δομείται στις αξίες και τις αρχές που αποτελούν κοινό τόπο συνάντησης της θεραπευτικής ομάδας:

Η ψυχική υγεία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ποιότητα της ζωής ενός ανθρώπου. Συνίσταται στην δυνατότητά του να δημιουργεί σχέσεις, να αντλεί ικανοποίηση και ευχαρίστηση από τη ζωή και την εργασία του, να ανταπεξέρχεται σε δυσκολίες και να ζει μια γεμάτη ζωή με νόημα.

Η ψυχική υγεία δεν είναι δεδομένη. Στην πορεία της ζωής προκύπτουν δυσκολίες που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό επηρεάζουν την ψυχική υγεία. Η πρόληψη και η έγκαιρη παρέμβαση είναι σημαντική για τη διατήρησή της.

Η θεραπεία της ψυχικής ασθένειας δεν περιορίζεται στην αντιμετώπιση της συμπτωματολογίας, αλλά περιλαμβάνει την αποκατάσταση της αίσθησης του νοήματος σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενεργός συμμετοχή του ανθρώπου που αναζητά και λαμβάνει τη βοήθεια.

Η αξία της διεπιστημονικής ομάδας. Όλες οι υπηρεσίες προσφέρονται στον ίδιο χώρο από ομάδα επιστημόνων ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη επιστημονική εξειδίκευση χωρίς να χάνεται η συνοχή και η συνέχεια της προσφερόμενης φροντίδας.

Η σύνδεση με την κοινότητα είναι σημαντική. Μια μονάδα ψυχικής υγείας χρειάζεται να συνεργάζεται με την κοινότητα και να αφουγκράζεται τις ανάγκες της. Οι στοχευμένες δράσεις αγωγής υγείας είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση του θεραπευτικού της ρόλου.

Άριστη
Με βάση 50 κριτικές
Vivian Tokatlian
Vivian Tokatlian
2024-03-09
Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια που μου προσφέρατε. Η κυρία που με ανέλαβε ήταν πολύ καλή επαγγελματίας, με έκανε να αισθανθώ ασφάλεια και ηρεμία (όπως επίσης και ο χώρος σας) για να ανοιχτώ, να δω και να δουλέψω το πρόβλημά μου με την καθοδήγησή της. Σίγουρα θα το συστήσω.
Ifiyenia Koskina
Ifiyenia Koskina
2024-03-08
Βρήκα ανθρώπους που μπορώ να εμπιστευτώ και να μιλήσω για ότι με απασχολεί! Καταρτισμένοι επαγγελματίες με γνώση και αγάπη για τη δουλειά τους!!σας ευχαριστω!
Klio Vafia
Klio Vafia
2024-03-07
Πληθώρα προσεγγίσεων και πρωτοποριακές υπηρεσίες.
Olga Manti
Olga Manti
2024-03-07
Ευγενικοί και προσιτοί επαγγελματίες με γνώση. Ο χώρος εξαιρετικά προσεγμένος, εμπνέει εμπιστοσύνη. Το συνιστώ.
Γιαννης Ανδρωνης
Γιαννης Ανδρωνης
2023-12-02
Ξεκινώντας απο τον χώρο του κέντρου που αποπνέει ηρεμία,τους ανθρώπους στην υποδοχή που ανταποκρίνονται άμεσα στα αιτήματα σου, μέχρι τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας που σε κάνουν να αισθάνεσαι τόσο όμορφα και οικεία η αξιολόγηση μου αυτή δεν θα μπορούσε να έχει λιγότερα απο αυτά τα πέντε αστέρια!! Συνεχίστε να θεραπεύετε ψυχές που τόσο έχουν ανάγκη αυτές τις δύσκολες εποχές!
Nikos Tsirigotis
Nikos Tsirigotis
2023-11-30
Άρτια εξυπηρέτηση από την αρχική επικοινωνία με την Γραμματεία έως και την αξιολόγηση με τον θεραπευτή
Sotiria Tsirigoti
Sotiria Tsirigoti
2023-11-30
Ένας προσεγμένος χώρος με ευαισθητοποιημένους επιστήμονες. Είμαι πολύ ευχαριστημένη από τις υπηρεσίες που λαμβάνω μέχρι στιγμής. Και πολύ καλές τιμές.

ΤΟ ΒΗΜΑ ΚΟΙΝΟ

ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Μέσα σε πέντε χρόνια χάρη στην εμπιστοσύνη του κόσμου καταφέραμε να στηρίξουμε χάρη στην τεχνολογία ανθρώπους σε Ελλάδα, Ευρώπη και Ασία και Αμερική