Τι είναι η Κατάθλιψη

Τι είναι η Κατάθλιψη

Τι είναι η Κατάθλιψη

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Η κατάθλιψη είναι μια παγκοσμίως κοινή ασθένεια που επηρεάζει 3,8% του πληθυσμού παγκοσμίως, με 5% των ενηλίκων να ασθενεί.

Τι είναι η Κατάθλιψη; Η κατάθλιψη είναι μια παγκοσμίως κοινή ασθένεια.

Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάθλιψη επηρεάζει 3,8% του πληθυσμού παγκοσμίως, με 5% των ενηλίκων και αντιστοίχως 5,7% των ενηλίκων άνω των 60 ετών να ασθενεί.

Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια με σοβαρό κόστος στις διαπροσωπικές σχέσεις, στην οικογένεια, και στην παραγωγικότητα του ατόμου.

Παρόλα αυτά, η κατάθλιψη είναι μια αντιμετωπίσιμη ασθένεια.

Τι διαφορά έχει η κατάθλιψη από τη θλίψη;

Όλοι μας θα νιώσουμε θλίψη σε κάποιο σημείο της ζωής μας.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να πενθεί κανείς λόγω γεγονότων που συμβαίνουν στη ζωή, όπως μια ασθένεια, ένας θάνατος στην οικογένεια, η απώλεια εργασίας ή ένα διαζύγιο.

Για το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων τα συναισθήματα πένθους και θλίψης θα μειωθούν με το πέρασμα του χρόνου.

Όμως, αν κάποιος συνεχίζει να νιώθει θλίψη για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και άνω και αν αυτή η θλίψη παρεμβάλλει στην καθημερινή δραστηριότητα του ατόμου, τότε συμβαίνει κάτι παραπάνω από απλή θλίψη.

Τα καταθλιπτικά άτομα τείνουν να νιώθουν αβοήθητα και απελπισμένα και συνηθίζουν να κατηγορούν τον εαυτό τους που νιώθουν κατά αυτόν τον τρόπο.

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη μπορεί να νιώσουν κατάκοποι και συντετριμμένοι από την καθημερινότητα και ως αποτέλεσμα να αποσυρθούν από τις καθημερινές τους δραστηριότητες και από οικογένεια και φίλους.

Κάποιοι μπορεί να σκεφτούν το θάνατο ή την αυτοκτονία.

Άλλα χαρακτηριστικά ανθρώπων που υποφέρουν από κατάθλιψη είναι: H ευερεθιστότητα, η δυσκολία στη συγκέντρωση, οι ενοχές και η χαμηλή αυτοεκτίμηση, οι διαταραχές ύπνου, η απώλεια όρεξης για φαγητό, και μια αίσθηση συνεχούς κόπωσης ή έλλειψης ενέργειας.

Τι είναι η Κατάθλιψη

Τι προκαλεί κατάθλιψη;

Η ερώτηση αυτή έχει πολλαπλές απαντήσεις.

Η κατάθλιψη μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές στη χημεία του σώματος οι οποίες θα επηρεάσουν τη διάθεση και τον τρόπο σκέψεις των ατόμων.

Επίσης υπάρχουν βιολογικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη.

Σε άλλες περιπτώσεις, η κατάθλιψη μπορεί να είναι ένδειξη ότι κάποιοι νοητικοί και συναισθηματικοί παράγοντες στη ζωή του ατόμου δυσλειτουργούν.

Για παράδειγμα, σημαντικές αλλαγές στη ζωή του ατόμου, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου, μπορεί να επιφέρουν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη;

Ναι μπορεί. Η κατάθλιψη ενός ατόμου είναι θεραπεύσιμη όταν το άτομο λαμβάνει τη σωστή φροντίδα.

Είναι άκρως σημαντικό για τα άτομα που υποψιάζονται πως είτε τα ίδια ή κάποιο μέλος της οικογενείας τους υποφέρει από κατάθλιψη, να ζητήσουν βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας .

Θέτοντας το απλά, οι άνθρωποι με κατάθλιψη που δεν ψάχνουν για βοήθεια, υποφέρουν άσκοπα.

Συναισθήματα και ανησυχίες που δεν εκφράζονται και η επερχόμενη αίσθηση απομόνωσης μπορούν να χειροτερέψουν την κατάθλιψη.

Η σημασία του να λάβει κανείς την κατάλληλη φροντίδα είναι εξαιρετικά σημαντική.

Τι είναι η Κατάθλιψη

Πώς βοηθάει η ψυχοθεραπεία στην ανάρρωση από την κατάθλιψη;

Υπάρχουν διάφορες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις στη θεραπεία της κατάθλιψης. Για παράδειγμα η Γνωσιακή – Συμπεριφορική, Διαπροσωπική, Ψυχοδυναμική θεραπεία βοηθά τους ανθρώπους με κατάθλιψη να αναρρώσουν.

Η ψυχοθεραπεία δίνει την ευκαιρία στους ανθρώπους να αναγνωρίσουν τους παράγοντες που έχουν συμβάλλει στην κατάθλιψη και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους ψυχολογικούς, συμπεριφορικούς, διαπροσωπικούς, και περιστασιακούς λόγους που την προκάλεσαν.

Οι ψυχοθεραπευτές δουλεύουν με τα άτομα με κατάθλιψη με σκοπό:

  •  Την επισήμανση των προβλημάτων στη ζωή τους που συμβάλλουν στην κατάθλιψη και τη βοήθεια στο να κατανοήσουν ποια προβλήματα είναι εφικτό να επιλυθούν ή να καλυτερεύσουν.
  • Την αναγνώριση αρνητικών ή παραμορφωμένων μοτίβων σκέψεις που συμβάλλουν στο να νιώθουν τα συναισθήματα ανικανότητας και απελπισίας που χαρακτηρίζουν την κατάθλιψη.
  • Τη διερεύνηση των σκέψεων και συμπεριφορών που έχουν μάθει και που δημιουργούν προβλήματα που συμβάλλουν στην κατάθλιψη.
  • Το να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επαναφέρουν την αίσθηση ελέγχου και απόλαυσης της ζωής τους

Το να πάθει κανείς ένα καταθλιπτικό επεισόδιο αυξάνει κατά πολύ το ρίσκο να πάθει και άλλο.

Υπάρχουν αποδείξεις ότι η συνεχιζόμενη ψυχοθεραπεία μπορεί να μειώσει την πιθανότητα μελλοντικών επεισοδίων ή να μειώσει την έντασή τους.

Μέσω της ψυχοθεραπείας οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν δεξιότητες με τις οποίες θα διαχειριστούν τωρινά και μελλοντικά καταθλιπτικά επεισόδια.

Πώς μπορεί η ψυχοθεραπεία να βοηθήσει τα άτομα με κατάθλιψη και τις οικογένειές τους;

Η ζωή με ένα καταθλιπτικό άτομο μπορεί να είναι πολύ δύσκολη και αγχωτική για τα μέλη της οικογενείας και τους φίλους.

Ο πόνος του να βλέπει κανείς ένα αγαπημένο πρόσωπο να υποφέρει μπορεί να επιφέρει συναισθήματα πένθους και απελπισίας.

Η οικογενειακή ή η θεραπεία ζεύγους μπορεί να προβεί ευεργετική στο να φέρει όλα τα άτομα που έχουν επηρεαστεί από την κατάθλιψη και να τα βοηθήσει να βρουν κοινούς αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης της.

Αυτό το είδος ψυχοθεραπείας μπορεί να προσφέρει και την ευκαιρία σε άτομα που δεν έχουν την εμπειρία της κατάθλιψης, να μάθουν περισσότερα για αυτή και να αναγνωρίσουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να στηρίξουν τον πάσχοντα.

Είναι χρήσιμα τα φάρμακα για την κατάθλιψη;

Τα φάρμακα μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα στο να μειώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, ειδικά σε άτομα με μέτρια ως σοβαρά συμπτώματα.

Συχνά, ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμάκων είναι η καλύτερη μέθοδος για την ανάρρωση.

Όμως, κάθε χρήση φαρμάκου προϋποθέτει στενή παρακολούθηση από τον ψυχίατρο που τα έχει συνταγογραφήσει.

Κάποια από τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να προτιμήσουν τη ψυχοθεραπεία από τη χρήση φαρμάκων. Ειδικά αν τα συμπτώματα είναι ήπια.

Μέσω της αξιολόγησης ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας θα σας πληροφορήσει για την καταλληλότερη μέθοδο θεραπείας για την κατάθλιψη. Ανάλογα φυσικά με την περίπτωση του κάθε ατόμου.

Με πληροφορίες από World Health Organization και American Psychological Association

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email