Τι είναι η θεραπεία ζεύγους και πως λειτουργεί;

Τι είναι η θεραπεία ζεύγους και πως λειτουργεί;

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Πότε είναι χρήσιμη η θεραπεία ζεύγους; Πόσες συνεδρίες χρειάζονται; Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε...

Τι είναι η θεραπεία ζεύγους; Το ζευγάρι δημιουργείται μέσα από την απόφαση δυο ανθρώπων να μοιραστούν τη ζωή τους και εκφράζει την βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου για στενές, εγγύς σχέσεις.

Η κοινή ζωή του ζευγαριού ξεκινάει γεμάτη επιθυμίες, προσδοκίες, όνειρα αλλά και φόβους που σε σημαντικό βαθμό σχετίζονται με τις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας, τη σχέση με τους γονείς, που αποτελούν τη βάση, το «πρότυπο» όλων των στενών διαπροσωπικών σχέσεων, καθώς και από εξωτερικούς παράγοντες που έχουν συμβάλλει είτε στην συντήρηση η στην αλλαγή αυτών των προσδοκιών.

Στην πορεία της σχέσης, η καθημερινότητα της κοινής ζωής του ζευγαριού αναδεικνύει τις διαφοροποιήσεις και πολλές από τις προσδοκίες ματαιώνονται.

Σε αυτή την φάση το ζευγάρι καλείται να βρει μια νέα «ισορροπία» και μέσα από αυτή την διαδικασία η σχέση βαθαίνει και εμπλουτίζεται.

Πολλές φορές όμως προκύπτουν έντονες συγκρούσεις, χάσματα στην επικοινωνία που επαναλαμβάνονται και και αυξάνουν τα αισθήματα της απελπισίας και της αποξένωσης.

Όταν οι συγκρούσεις καταδυναστεύουν την επικοινωνία ενός ζευγαριού, η θεραπεία ζεύγους είναι ένας ασφαλής τρόπος ώστε να ακουστούν και να ξανασυστηθούν για να διευκολυνθεί η διαδικασία λήψης σημαντικών αποφάσεων.

θεραπεία ζεύγους

Τι είναι η θεραπεία ζεύγους και πως λειτουργεί;

Οι διαπροσωπικές σχέσεις διακρίνονται από ένα ευρύ φάσμα συναισθηματικών εναλλαγών που μπορούν να τις καταστήσουν δυσλειτουργικές.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την λειτουργικότητα μιας σχέσης, όπως το άγχος, ο φόρτος εργασίας, η ζήλεια, το οικογενειακό περιβάλλον, και να οδηγήσουν ένα ζευγάρι σε συναισθηματική απόσταση.

Παρά την γενική πεποίθηση ότι οι υγιείς σχέσεις δεν διέπονται από συγκρούσεις, το κλειδί για να δημιουργηθεί μια υγιής και ισορροπημένη σχέση είναι η διαχείριση των διαφωνιών και η ανοιχτή επικοινωνία.

Η θεραπεία ζεύγους έχει ως στόχο την αναγνώριση των μοτίβων έχει που δημιουργούν δυσκολίες στην επικοινωνία του ζεύγους, την καλυτέρευση και ενδυνάμωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των δύο μελών του ζευγαριού, ώστε να μπορέσει να κατανοήσει, να ακούσει, και να μιλήσει ουσιαστικά ο ένας με τον άλλον.

Στην θεραπεία ζεύγους ο τρόπος επαφής και αλληλεπίδρασης των συντρόφων τίθεται στο επίκεντρο.

Ο ψυχοθεραπευτής έχει ως στόχο την δημιουργία ενός ασφαλούς πλαισίου στο οποίο τα μέλη του ζευγαριού θα κατανοήσουν αρχικά πως συμβάλλει ο καθένας ξεχωριστά σε ένα δυσλειτουργικό μοτίβο επικοινωνίας και έπειτα να μιλήσουν για τις συναισθηματικές τους ανάγκες και προσδοκίες με σεβασμό και ειλικρίνεια.

Ο ψυχοθεραπευτής αναλαμβάνει έναν υποστηρικτικό και συντονιστικό ρόλο ώστε το ζευγάρι να λάβει αποφάσεις για την πορεία της σχέσης του κατανοώντας ο ένας την διαφορετικότητα του άλλου.

θεραπεία ζεύγους

Πότε είναι χρήσιμη η θεραπεία ζεύγους;

Υπάρχουν ποικίλοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση κρίσεων σε μια σχέση.

Όταν οι κρίσεις είναι χρόνιες και το ζευγάρι δυσκολεύεται να τις διαχειριστεί, αυτό μπορεί να επιφέρει συναισθηματική φθορά και αστάθεια στα θεμέλια της σχέσης του ζεύγους.

Συνακόλουθα, όταν διακυβεύεται η ποιότητα της σχέσης του ζευγαριού καθώς και η ψυχική τους ηρεμία, τότε είναι ωφέλιμο το ζεύγος να αναζητήσει την υποστήριξη ειδικού.

Η υποστήριξη μέσω της θεραπείας ζεύγους μπορεί να γίνει από διάφορες προσεγγίσεις ανάλογα με το στάδιο της σχέσης και το αίτημα του ζεύγους, για παράδειγμα:

Προγαμιαία Συμβουλευτική:

Η προγαμιαία συμβουλευτική προσέγγιση έχει χαρακτήρα πρόληψης.

Αυτού του είδους θεραπεία είναι  κατάλληλη για ζευγάρια τα οποία επιθυμούν να εισέλθουν σε μια μακροχρόνια δέσμευση.

Κατα την διάρκεια της προγαμιαίας συμβουλευτικής, τα ζευγάρια με την υποστήριξη ενός εξειδικευμένου ψυχοθεραπευτή εξερευνούν θέματα γύρω από τις αξίες του κάθε συντρόφου, τον τρόπο επικοινωνίας, τους ρόλους και τις ευθύνες τους, τις οικογενειακές σχέσεις, την σεξουαλική τους ζωή, ζητήματα οικονομικής φύσεως, και την απόκτηση παιδιών ή όχι.

Αυτή η θεραπεία έχει ως στόχο το ζευγάρι να αναπτύξει σταθερές βάσεις για έναν μακροχρόνιο και υγιή βίο.

Συμβουλευτική Συμβίωσης:

Κατά την διάρκεια συμβίωσης ενός ζευγαριού μπορεί να προκύψουν κάποιες δυσκολίες στην επικοινωνία και κάποια εμπόδια που προκαλούν φθορά στην ποιότητα συμβίωσης τους.

Η συμβουλευτική θεραπεία ζεύγους έχει  ως πρώτο στόχο την αποκλιμάκωση ώστε δημιουργηθεί ένα ασφαλές πλαίσιο όπου και οι δυο σύντροφοι θα έχουν την δυνατότητα να επικοινωνήσουν τις ανησυχίες τους με αποτελεσματικό τρόπο.

Στη συνέχεια το ζευγάρι με την βοήθεια του ψυχοθεραπευτή θα μάθει νέους τρόπους συμπεριφοράς και αλληλεπίδρασης μεταξύ τους που θα βελτιώσουν την ποιότητα συμβίωσης.

Θεραπεία Διαζυγίου:

Η θεραπεία ζεύγους δεν έχει ως σκοπό να αναγκάσει δυο ανθρώπους να μείνουν μαζί εφόσον δεν περνάνε καλά.

Η θεραπεία διαζυγίου είναι χρήσιμη για ζευγάρια που έχουν αποφασίσει να χωρίσουν καθώς μπορεί να βοηθήσει τους συντρόφους να κλείσουν τους «λογαριασμούς» τους, και να αποκτήσουν μια γνώση από την εμπειρία τους απολύτως ωφέλιμη για το νέο τους ξεκίνημα.

Συνήθως η θεραπεία διαζυγίου έχει διάρκεια έξι συνεδρίων όπου ο ψυχοθεραπευτής βλέπει το ζευγάρι ατομικά και μαζί.

Ψυχοθεραπεία και Δικαιώματα των Θεραπευόμενων

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

Ο αριθμός και η διάρκεια των συνεδριών εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως τους στόχους που έχουν τεθεί από τον ψυχοθεραπευτή και το ζευγάρι, την συχνότητα με την οποία κάθε ζευγάρι έχει αποφασίσει να έρχεται στην θεραπεία, την προσέγγιση του ψυχοθεραπευτή, και την σοβαρότητα των δυσκολιών.

Η πορεία του κάθε ζευγαριού είναι μοναδική και κάθε ζευγάρι έχει τον δικό του ρυθμό για να βελτιώσει την αλληλεπίδραση του και να νιώσει σιγουριά και αυτοπεποίθηση για τις αλλαγές που παρατηρεί στο σύστημα του.

Αν ενδιαφέρεστε για να ξεκινήσετε και εσείς την διαδρομή σας στην ψυχοθεραπεία ζεύγους, επικοινωνήστε με: info@vimakoino.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email