Κίνδυνοι της πανδημίας και διακοπές Χριστουγέννων: Πως να αξιολογήσετε την ανοχή σας σε αυτούς;

Κίνδυνοι της πανδημίας και διακοπές Χριστουγέννων: Πως να αξιολογήσετε την ανοχή σας σε αυτούς;

Κίνδυνοι της πανδημίας και διακοπές Χριστουγέννων: Πως να αξιολογήσετε την ανοχή σας σε αυτούς;

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Για πολλούς, οι διακοπές Χριστουγέννων εμπεριέχουν και μια διαδικασία αξιολόγησης κινδύνου. Αρκετοί άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και έχουν κάνει ακόμη και την αναμνηστική δόση.

Πολλοί μπαίνουν στη διαδικασία όμως να ζυγίσουν τους κινδύνους του να παρευρίσκονται σε οικογενειακά τραπέζια ή Χριστουγεννιάτικα πάρτι. Η παραλλαγή όμικρον προστίθεται στην ατελείωτη λίστα των προβλημάτων τα οποία μπαίνουν στην εξίσωση αυτήν την εορταστική περίοδο.

Ήρθε η στιγμή κατά τη διάρκεια της οποίας, κάθε χρόνο, οι άνθρωποι μαζεύονται με τις οικογένειες και τους φίλους με σκοπό να γιορτάσουν. Είναι ξεκάθαρο πλέον το ότι να μην μαζευτούμε με οικογένεια και φίλους μας, παραβιάζοντας τις παραδόσεις μας, έχει αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία.

Όσο συνεχίζεται η πανδημία, τόσο συνειδητοποιούμε τη συνεχή μας προσπάθεια στο να εξισορροπήσουμε τον κίνδυνο του να ασθενήσουμε από COVID και τη σημασία της γενικής μας ευημερίας στα πλαίσια των ατομικών/συλλογικών αποφάσεών μας.


Το COVID μας δυσκολεύει στο να αποφασίζουμε

Μια έρευνα από τον Αμερικανικό Σύλλογο Ψυχολογίας έδειξε ότι πάνω από το ένα τρίτο των ενηλίκων λένε ότι είναι πολύ πιο αγχωτικό να παίρνουν καθημερινές αποφάσεις (36%), όπως επίσης βασικές αποφάσεις για τις ζωές τους (35%), σε σχέση με πριν την πανδημία.

Μέσω μιας άλλης αμερικανικής έρευνας αποκαλύφθηκε ότι το 32% των ερωτηθέντων είναι τόσο αγχωμένοι λόγω του COVID που δυσκολεύονται μέχρι και να αποφασίσουν για βασικά πράγματα, όπως για το τι θα φάνε ή τι θα φορέσουν.

Πριν την πανδημία είχαμε όλοι ένα καθημερινό σχετικά σταθερό πρόγραμμα, όπου πολλές αποφάσεις μας ήταν μέρος αυτού του προγράμματος και δεν τις σκεφτόμασταν ιδιαίτερα.

Οι γνώσεις μας για τον COVID αλλάζουν συνέχεια, κι αυτό επηρεάζει το γνωστικό μας φορτίο (όλα όσα κρατάμε στο νου μας ώστε να επεξεργαστούμε τον κόσμο γύρω μας), οπότε δεν είναι παράξενο που δυσκολευόμαστε περισσότερο στο να παίρνουμε αποφάσεις.

Είναι σίγουρα δυσκολότερο να αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι που έχει πιθανούς κινδύνους για την υγεία μας, ακόμα και αν αυτό το κάτι είναι για μας θετικό.

Πώς να αξιολογήσετε την ανοχή σας στον κίνδυνο αυτές τις διακοπές:

Να θέσετε στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις ώστε να αποφασίσετε αν αξίζει να πάτε ή όχι σε μια μάζωξη:

 1. Είστε πλήρως εμβολιασμένοι; Έχετε κάνει την αναμνηστική δόση;
  Αν ναι, είναι πολύ πιο ασφαλές να είστε με άλλους, ακόμα και με την παραλλαγή όμικρον να κυκλοφορεί.
 2. Έχετε υποκείμενα νοσήματα;
  Αν ναι, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για το πως να διαχειριστείτε τις γιορτινές μαζώξεις.
 3. Γνωρίζετε αν οι άνθρωποι με τους οποίους θα βρεθείτε έχουν εμβολιαστεί;
  Αν δεν γνωρίζετε, ειδικά όσον αφορά τα παιδία, σκεφτείτε να πάρετε μέτρα ασφαλείας, όπως η χρήση μάσκας όσο είστε σε εσωτερικό χώρο.
 4. Πόσο μεγάλη είναι η μάζωξη που θέλετε να πάτε και σε τι χώρο βρίσκεται;
  Προσδιορίστε ποιο μέγεθος μάζωξης σας κάνει να νιώθετε άνετα και αν νιώθετε άνετα με τις μαζώξεις σε εσωτερικό χώρο.

Οι παραπάνω ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε την ανοχή σας στους κινδύνους όσον αφορά τις μαζώξεις των γιορτών.

Αν δείτε ότι το επίπεδο ανοχής των κινδύνων δεν σας επιτρέπει να παρευρεθείτε σε τραπέζια, πάρτι και συγκεντρώσεις είναι σημαντικό να παίρνετε τις αποφάσεις σας με γνώμονα τη φροντίδα και την προστασία σας, όπως και επίσης με γνώμονα το να νιώθετε εσείς καλά.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email