Το άγχος των εξετάσεων το έχουμε ζήσει όλοι. Κάποιες φορές το άγχος μπορεί να σε βοηθήσει δίνοντας την απαραίτητη ώθηση για να συγκεντρωθείς και να τελειώσεις κάτι που πρέπει…ενώ κάποιες άλλες μπορεί να σε «παραλύσει» και να σε απομακρύνει από τους στόχους σου…
Είναι φυσιολογικό να νιώθεις ανήσυχος/η πριν από μία εξέταση, ειδικά αν υπάρχει έξτρα πίεση από το σχολείο ή την οικογένεια. Μπορεί να νιώσεις αγχωμένος ή να έχεις χαμηλή διάθεση και αυτό να επηρεάσει τον ύπνο σου ή τις διατροφικές σου συνήθειες.
Αν αναγνωρίζεις τα παραπάνω και νιώθεις ότι δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς το άγχος σου πριν από ένα διαγώνισμα ή μία εξέταση, είμαστε εδώ για να σου πούμε ότι δεν είσαι μόνος/η.
Δες μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για το άγχος των εξετάσεων:
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ:
Ενημέρωσε τους φίλους σου και την οικογένειά σου ότι δυσκολεύεσαι, ώστε να μπορέσουν να σε υποστηρίξουν και να σε ενθαρρύνουν. Το να το κρατάς για τον εαυτό σου μάλλον θα χειροτερέψει την κατάσταση. Πες ναι σε έναν προσεκτικό ακροατή και μίλησε του για το άγχος των εξετάσεων.
ΖΗΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑ:
Μίλησε για τις ανησυχίες σου στον καθηγητή σου. Δικαιούσαι να ζητήσεις βοήθεια! Σίγουρα δεν είσαι ο πρώτος ή ο τελευταίος που δυσκολεύεται – όλοι οι καθηγητές έχουν εμπειρία από μαθητές που αγχώνονται και θα μπορέσουν να σε καθοδηγήσουν.
Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ:
Προετοιμάσου μαζί με συμμαθητές ή φίλους- δημιουργήστε μια «ομάδα εργασίας» που θα μπορείτε να ανταλλάζετε πληροφορίες, να λύνετε απορίες και να…τονώνετε το ηθικό σας!
Μην ξεχνάς! Να είσαι καλός με τον εαυτό σου: Σκέψου όλα τα πράγματα που έχεις καταφέρει μέχρι στιγμής. Μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις μία λίστα με πράγματα που σου αρέσουν και με πράγματα που οι άλλοι εκτιμούν σ ’εσένα.
Αν νιώθεις πίεση από τον περίγυρό σου, μπορεί να σε βοηθήσει να μοιραστείς μαζί τους πως αισθάνεσαι- ότι νιώθεις πως μπορείς να τα καταφέρεις και να τους εξηγήσεις ότι οι προσδοκίες σου διαφέρουν από τις δικές τους. Αν νιώθεις έντονη πίεση στο σπίτι, μη διστάσεις να το μοιραστείς με έναν καθηγητή.
Μερικές ιδέες για να θυμίσεις στον εαυτό σου ότι η ζωή συνεχίζεται και πέρα από τους βαθμούς:
– Θυμήσου ότι ένα διαγώνισμα δεν καθορίζει το ποιος είσαι: Μπορεί να είσαι ο πιο αστείος της τάξης, αυτός που όλοι έρχονται για συμβουλές ή ο πιο ικανός στην επίλυση πρακτικών προβλημάτων…
– Κάνε μία λίστα με τα πράγματα που θες να κάνεις στη ζωή σου και δεν περιλαμβάνουν εξετάσεις. Θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις ότι οι εξετάσεις είναι μέρος μόνο της συνολικής εικόνας.
– Πέρασε καλά! Να θυμάσαι ότι η ζωή πέρα από τις εξετάσεις είναι εξίσου σημαντική. Αφιέρωσε λίγο χρόνο να κάνεις κάτι που απολαμβάνεις. Θα δεις ότι έτσι τα επίπεδα στρες θα μειωθούν, θα βελτιωθεί η διάθεσή σου και θα νιώσεις πιο χαλαρός και αναζωογονημένος. Δεν υπάρχει λόγος να νιώθεις τύψεις που αφιέρωσες χρόνο και σε κάτι άλλο. Επιτρέπεται να έχεις ενδιαφέροντα και κοινωνική ζωή πέρα από τις εξετάσεις.
Tips κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας:
1) Σπάσε την ύλη σε μικρά κομμάτια και αποφάσισε τι θα διαβάσεις κάθε μέρα. Γράψε τα σε ένα ημερολόγιο.
2) Προσπάθησε να είσαι ρεαλιστικός! Αν δεν έχεις διαβάσει ποτέ 30 σελίδες σε μια μέρα καλύτερα να μην το δοκιμάσεις τώρα. Είναι καλό να υπολογίσεις λίγο παραπάνω χρόνο παρά λιγότερο. Έτσι θα αποφύγεις να αγχωθείς παραπάνω απ’ ότι χρειάζεται.
3) Θυμήσου να κάνεις συχνά διαλείμματα. Το μυαλό σου δεν μπορεί να συγκεντρωθεί για πολλές ώρες.
4) Do it your way: Κάποιοι προτιμούν να διαβάζουν και να κρατάνε σημειώσεις, άλλοι να κάνουν σχεδιαγράμματα και άλλοι να κάνουν επανάληψη προφορικά. Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος. Πειραματίσου και βρε τον τρόπο που σου ταιριάζει!
5) Επικεντρώσου στον εαυτό σου και μη συγκρίνεσαι με άλλους: είναι πολύ αγχωτικό όταν σκέφτεσαι ότι όλοι θα τα πάνε καλύτερα από εσένα, ότι έχουν διαβάσει περισσότερο και ότι δεν αγχώνονται όσο εσύ. Να θυμάσαι ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τι θα γίνει και ότι οι φίλοι σου μπορεί να νιώθουν εξίσου αγχωμένοι!