Πώς να προετοιμαστείτε για την ψυχοθεραπεία

Πώς να προετοιμαστείτε για την ψυχοθεραπεία

Πώς να προετοιμαστείτε για την ψυχοθεραπεία

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Με ποιο τρόπο θα προετοιμάσετε τον εαυτό σας για την ψυχοθεραπεία.

Σε πολλούς τομείς της ζωής, λίγη προετοιμασία μπορεί να μειώσει το άγχος και να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρον αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει.

Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο τον προγραμματισμό για δυσμενή γεγονότα όπως καταιγίδες, διακοπές ρεύματος ή σεισμούς (μια διαρκής απειλή στην πολιτεία μου, την Καλιφόρνια), αλλά και την προετοιμασία για εξετάσεις, παρουσιάσεις, αθλητικές εκδηλώσεις, συνεντεύξεις για δουλειά ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση όπου θα θέλατε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Αν και η ψυχοθεραπεία δεν ενέχει κινδύνους, όπως είναι οι σεισμοί ή άλλες φυσικές καταστροφές, η ολοκλήρωση ορισμένων απλών βημάτων καθώς ξεκινάτε τη θεραπεία θα σας δώσει μια καλύτερη αίσθηση του τι να περιμένετε και μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες να βιώσετε μια θετική και παραγωγική εμπειρία με τον θεραπευτή σας.

Γιατί θα ήταν καλό να αφιερώσετε χρόνο για να προετοιμαστείτε για τη θεραπεία:

  • Σε αντίθεση με πολλές άλλες σχέσεις, οι θεραπευτές είναι αφοσιωμένοι στο να βοηθήσουν τον ασθενή χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα. Η σχέση προστατεύεται από νόμους και κώδικες δεοντολογίας για να διασφαλιστεί η σαφής ιεράρχηση των αναγκών του ασθενούς. Και για πολλούς ανθρώπους, η θεραπεία δεν είναι εύκολα προσβάσιμη. Δεδομένων όλων αυτών, η ιδέα ότι πρέπει να καταβάλλετε προσπάθεια πριν από το πρώτο σας ραντεβού μπορεί να σας μπερδέψει – ίσως αναρωτηθείτε αν ο θεραπευτής είναι αυτός που θα έπρεπε να κάνει το μεγαλύτερο μέρος (αν όχι όλη) της προετοιμασίας. Είτε αυτή είναι η σκέψη σας είτε όχι, ας σκεφτούμε πώς η υιοθέτηση μιας πιο ενεργής στάσης θα μπορούσε να αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα από το να βασίζεστε αποκλειστικά στις ενέργειες του θεραπευτή σας.
  • Όταν οι άνθρωποι επικοινωνούν μαζί μου για να ρωτήσουν για την ψυχοθεραπεία, συνήθως ρωτούν πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να θεραπευτούν. Η απάντησή μου είναι πάντα η ίδια: “Αυτό εξαρτάται από εσάς”. Δεκαετίες ερευνών έχουν αναδείξει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι ασθενείς στην επίτευξη καλύτερων θεραπευτικών αποτελεσμάτων όταν έρχονται προετοιμασμένοι και πρόθυμοι να εργαστούν και όταν έχουν μια αίσθηση του τι να περιμένουν.
  • Όταν θεραπευτής και ασθενής συνεργάζονται, η συγκέντρωση γνώσεων, καινοτομιών και πόρων οδηγεί σε δημιουργική επίλυση προβλημάτων και σε πιο εξατομικευμένη και ουσιαστική – και συνεπώς πιο αποτελεσματική – θεραπεία.
  • Το να αναλαμβάνετε δράση στη ζωή – ξεκινώντας από τη θεραπεία σας – είναι από μόνο του θεραπευτικό. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται απελπισμένοι, αβοήθητοι και αποθαρρημένοι τη στιγμή που ξεκινούν (ή ξαναρχίζουν) τη θεραπεία. Αυτό συχνά ακολουθεί μια προσπάθεια ετών, που μπορεί να εξαντλήσει το άτομο ως προς την αυτοπεποίθησή του και τη βασική αίσθηση του εαυτού. Επίσης, για πολλούς ανθρώπους που προσεγγίζουν τη θεραπεία για πρώτη φορά, η ιδέα να εκμυστηρευτούν σε έναν σχεδόν άγνωστο και να μοιραστούν προσωπικά και οικογενειακά “μυστικά” μπορεί να είναι απειλητική, να προκαλεί άγχος και ακόμη και να αποτελεί ταμπού σε ορισμένες πολιτισμικές ομάδες.

Αν και είναι σημαντικό να υποστηρίζει κανείς τις προσωπικές, οικογενειακές και πολιτιστικές του αξίες, το να ξεκινάει με ένα άνοιγμα στο να βγει έξω από αυτό που του είναι γνώριμο, μπορεί να ανοίξει την πόρτα στη συναισθηματική υποστήριξη και την αλλαγή συμπεριφοράς, ανακουφίζοντας τελικά τον πόνο. Αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στη δική σας θεραπευτική διαδικασία, κάνετε σημαντικά πρώτα βήματα στο δρόμο προς τη ζωή που θέλετε να έχετε.

Τι να κάνετε για να προετοιμαστείτε:

  1. Η δημιουργία μιας λίστας με τα υπέρ και τα κατά της έναρξης της θεραπείας μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμη για να ξεκαθαρίσετε τους λόγους που σας ωθούν να ζητήσετε βοήθεια. Αν και είναι εύκολο να παρασυρθείτε από τα μειονεκτήματα της λίστας σας, να θυμάστε ότι το πιο σημαντικό είναι πώς αυτές οι μεταβλητές επηρεάζουν εσάς, τις σχέσεις σας και τη ζωή σας.
  2. Ξεκινήστε να προσδιορίζετε με περισσότερες λεπτομέρειες τα προβλήματά σας. Αφού σκεφτείτε και γράψετε λίγο πιο αναλυτικά το πώς αντιλαμβάνεστε τα προβλήματα σας, μπορείτε να πάρετε αυτή την λίστα μαζί σας (ή να την έχετε στο μυαλό σας) κατά τη διάρκεια του πρώτου σας ραντεβού.
  3. Σκεφτείτε τους στόχους που προσδοκάτε από την ψυχοθεραπεία. Χαρτογραφήστε τον προσωπικό σας προορισμό! Προσπαθήστε να απαντήσετε στο ερώτημα: “Τι σημαίνει για εμένα το να γίνω καλύτερα;”. Ένας χρήσιμος τρόπος για να το σκεφτείτε αυτό είναι: σε τι φαντάζεστε ότι θα είναι η ζωή σας διαφορετική από ότι είναι τώρα, μόλις τελειώσει η θεραπεία; Ένα χρήσιμο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν αναπτύσσετε στόχους οποιουδήποτε τύπου, είναι να τους σκέφτεστε με όρους μετρήσιμων αποτελεσμάτων, ώστε να είστε σε θέση να τα αναγνωρίσετε όταν τους επιτεύξεις. Αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αφορούν την αύξηση μιας προσδοκώμενης συμπεριφοράς (π.χ. “να κάνω ντους και να βουρτσίζω τα δόντια μου καθημερινά”) ή τη μείωση μιας προβληματικής συμπεριφοράς (π.χ. ” να φωνάζω στα παιδιά μου λιγότερο”). Όταν οι στόχοι διαμορφώνονται με αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το προς τι εργάζεστε εσείς και ο θεραπευτής σας.
  4. Ζητήστε διευκρινήσεις σχετικά με τη θεραπευτική προσέγγιση του θεραπευτή. Για παράδειγμα το αν θα επικεντρωθείτε στο παρελθόν ή στο παρόν.
  5. Είναι χρήσιμο να ενημερωθείτε για την πολιτική της χρέωσης που εφαρμόζει ο θεραπευτής σας εάν χρειαστεί να ακυρώσετε το ραντεβού σας εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.
  6. Προσεγγίστε τη θεραπεία με ανοιχτότητα. Μερικές φορές μπορεί να αισθάνεστε αμήχανα να ανοιχτείτε σε έναν θεραπευτή για πρώτη φορά. Δώστε λίγο χρόνο και προσπαθήστε να είστε ειλικρινείς και άμεσοι. Αν αισθάνεστε ότι δεν ακούγεστε επικοινωνήστε το στον θεραπευτή σας.

Τα βήματα που περιέγραψα μπορούν να σας βοηθήσουν να γνωρίζετε τι να περιμένετε και να ξεκινήσετε τη θεραπευτική σας εμπειρία πιο αποτελεσματικά, καθώς θα γίνετε η κινητήρια δύναμη της δικής σας θεραπείας.

Να θυμάστε ότι η αλλαγή δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα προβλήματα που τους φέρνουν στη θεραπεία έχουν αναπτυχθεί με την πάροδο ετών και η αντιμετώπισή τους απαιτεί χρόνο και προσπάθεια – ωστόσο είναι συνήθως πολύ εφικτή.

Να ξέρετε ότι το αξίζετε και να είστε περήφανοι για τον εαυτό σας που σκέφτεστε τη θεραπεία και κάνετε αυτά τα βήματα.

Το κείμενο είναι του Frank Rochelle

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email