Μιλώντας στα παιδιά και τους εφήβους για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μιλώντας στα παιδιά και τους εφήβους για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μιλώντας στα παιδιά και τους εφήβους για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Μιλώντας στα παιδιά και τους εφήβους για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι κάτι που απασχολεί όλους τους γονείς. O πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί το κύριο θέμα των ΜΜΕ στις μέρες μας και προκαλεί αναστάτωση σε μικρούς και μεγάλους. Ο Αμερικάνικος Σύλλογος Ψυχολόγων δημοσίευσε ένα άρθρο με συμβουλές προς γονείς.

Η καθηγήτρια ψυχολογίας Mary Alvord συμβουλεύει: «Δεν είναι κακό να εκφράζουν τα παιδιά την ανησυχία τους. Όταν αυτή διοχετεύεται παραγωγικά και δε συσσωρεύεται είναι ένδειξη ενσυναίσθησης και μπορεί να αποδειχθεί ακόμη και ωφέλιμη».

Όμως ταυτόχρονα τα παιδιά και οι νέοι έχουν λιγότερες εμπειρίες από τους ενήλικες και η διαχείριση όλων αυτών των δυσάρεστων ειδήσεων δεν είναι εύκολη.

Αν είσαι γονιός, παρακάτω μπορείς να βρεις μερικές συμβουλές για το πώς μπορείς να βοηθήσεις

Επεξεργάσου τα συναισθήματά σου

Αν αισθάνεσαι αγχωμένος ή θυμωμένος, προσπάθησε να ελέγξεις τα συναισθήματά σου και μετά να ξεκινήσεις τη συζήτηση. Τα παιδιά είναι σε θέση να ανιχνεύσουν τα αρνητικά συναισθήματα των ενηλίκων από πολύ μικρή ηλικία.

Ετοιμάσου για ερωτήσεις

Ανάλογα με την ηλικία τα παιδιά μπορεί να θέσουν διαφορετικά ερωτήματα. Λάβε υπόψη σου τις ιδιαίτερες ανησυχίες κάθε παιδιού.

Τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας μπορεί να ανησυχούν για την υγεία των γονέων, ενώ οι έφηβοι μπορεί να θέλουν να μάθουν περισσότερα για τρόπους βοήθειας ή διαμαρτυρίας. Παιδιά και νέοι που έχουν βιώσει τραυματικά γεγονότα ή πρόσφατες απώλειες μπορεί να εκδηλώσουν εντονότερη δυσφορία.

Μη φοβάσαι να μιλήσεις

Πολλές φορές πιστεύουμε ότι αν το παιδί μας δε μιλάει για σημαντικά γεγονότα τότε δεν τα γνωρίζει- τις περισσότερες φορές αυτό δεν είναι αλήθεια. Ειδικά στους εφήβους, μη φοβάσαι να ρωτήσεις τι πιστεύουν οι φίλοι τους και πως νιώθουν. Είναι σημαντικό να νιώθουν ότι στο σπίτι μπορεί κανείς να συζητάει για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της ζωής.

Μοιράσου πληροφορίες και υπενθύμισε τους ότι είναι ασφαλή

Τα μικρότερα παιδιά έχουν ανάγκη από λίγες πληροφορίες και απλή γλώσσα, όπως «Οι άνθρωποι στην Ουκρανία μαζεύουν φαγητό, βρίσκουν καταφύγια και βοηθούν ο ένας τον άλλον». Πολλές φορές τα παιδιά αναρωτιούνται αν τα γεγονότα θα τα επηρεάσουν. Υπενθύμισέ τους ότι είναι ασφαλή και ότι ο πόλεμος συμβαίνει σε μία άλλη χώρα μακριά από αυτά. Όσο μεγαλώνουν, τα παιδία σχολικής ηλικίας αποκτούν σταδιακά τη δική τους ξεχωριστή άποψη. Καθοδήγησε τα στον τρόπο που αποκτούν πληροφορίες σχετικά με τα γεγονότα. Οι έφηβοι είναι πλέον σε θέση να καταλάβουν τις συνέπειες ενός πολέμου και συχνά εκφράζουν ανησυχίες για τους νεαρούς συνομηλίκους τους. Συζητήστε ανοιχτά.

«Θα τα καταφέρουμε»

Συζήτησε τρόπους υποστήριξης. Από κυβερνητικές συνομιλίες μέχρι επιχειρήσεις διάσωσης. Τόνισε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για εξεύρεση λύσεων.

Βοήθησε κι εσύ – Ώρα για δημιουργία

Βρείτε ενεργούς τρόπους βοήθειας που το παιδί να μπορεί να λάβει μέρος. Ζωγραφίστε και γράψτε ειρηνικά μηνύματα, συλλέξτε είδη πρώτης βοήθειας ή πηγαίνετε σε μία ειρηνική διαδήλωση.

ΜΜΕ

Σε αντίθεση με παλαιότερες καλύψεις πολέμων στο παρελθόν, πλέον ο κατακλυσμός με εικόνες και βίντεο αιματηρών σκηνών είναι διαρκής. Κλείσε την τηλεόραση μπροστά σε μικρά παιδιά, ώστε να μη δουν ακατάλληλο περιεχόμενο.

Οι έφηβοι έχουν πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών στα social media. Προσπαθήστε να ενημερωθείτε παρέα και συζητήστε μαζί πως διαχωρίζουμε τις έγκυρες πηγές πληροφόρησης από την παραπληροφόρηση.

Τέλος, μη διστάσετε να αναζητήσετε βοήθεια αν παρατηρήσετε απότομες αλλαγές στον ύπνο ή το φαγητό, ευερεθιστότητα, ή συχνή ενασχόληση με βίαιο περιεχόμενο.

Περισσότερες πληροφορίες

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email