-Η κατάθλιψη είναι παγκοσμίως μία από τις κυριότερες αιτίες ασθένειας ανάμεσα στους εφήβους.
-Η αυτοκτονία αποτελεί την 3η αιτία θανάτου μεταξύ των εφήβων 15-19 ετών.
-Οι συνέπειες των αδιάγνωστων ψυχικών διαταραχών στην εφηβεία, μειώνουν τις ευκαιρίες για ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής στην ενήλικη ζωή..
Η εφηβεία είναι μία μοναδική περίοδος, που χαρακτηρίζεται από συνεχείς σωματικές και ψυχικές αλλαγές. Το 10 με 20% των εφήβων παγκοσμίως πάσχουν από ψυχικές διαταραχές, οι οποίες παραμένουν αδιάγνωστες ή δε λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία.
Το ποσοστό των εφήβων που θα αναπτύξει κάποια διαταραχή, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όσο περισσότεροι είναι οι παράγοντες κινδύνου που εκτίθεται ένας έφηβος, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο αντίκτυπος στην ψυχική του υγεία.
Στρεσσογόνοι παράγοντες όπως η επιθυμία για αυτονομία, η πίεση από τους συνομηλίκους, η αναζήτηση σεξουαλικής ταυτότητας και η διαρκής χρήση των νέων τεχνολογιών είναι μερικοί από αυτούς.
Ταυτόχρονα, το περιβάλλον που μεγαλώνει o έφηβος και η ποιότητα των σχέσεων με την οικογένεια και τους συνομήλικους παίζουν καθοριστικό λόγο.
Οι έφηβοι με ψυχικές διαταραχές είναι με τη σειρά τους ιδιαίτερα ευάλωτοι στον κοινωνικό αποκλεισμό, το στίγμα (κάτι που δυσκολεύει την αναζήτηση βοήθειας), καθώς και πιο ευάλωτοι σε μαθησιακές δυσκολίες και ζητήματα υγείας.
Συναισθηματικές διαταραχές:
Οι συναισθηματικές διαταραχές αναδύονται συχνά στην εφηβεία. Εκτός από άγχος ή κατάθλιψη, οι έφηβοι με συναισθηματικές δυσκολίες μπορεί να βιώνουν αυξημένη ευερεθιστότητα, αγανάκτηση ή θυμό. Έφηβοι μικρότερης ηλικίας μπορεί να αναπτύξουν και σωματικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, ναυτία ή πονοκέφαλο.
Η κατάθλιψη αποτελεί την 4η αιτία ασθένειας στους εφήβους ηλικίας 15-19 και την 15η στην ηλικιακή ομάδα των 10-14 ετών. Το άγχος είναι η 9η αιτία για τους εφήβους 15-19 και η 6η για τους εφήβους από 10 έως 14 ετών. Οι συναισθηματικές διαταραχές έχουν συχνά αντίκτυπο στην εκπαιδευτική ικανότητα του εφήβου. Παράλληλα, η κοινωνική απόσυρση οξύνει το αίσθημα της απομόνωσης και της μοναξιάς.
Διαταραχές συμπεριφοράς:
Οι διαταραχές συμπεριφοράς είναι ο 2ος κατά σειρά επιβαρυντικός παράγοντας στη ζωή των εφήβων από 10-14 ετών. Περιλαμβάνουν τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, και τη διαταραχή διαγωγής. Έχουν αντίκτυπο στην εκπαιδευτική ικανότητα και μπορεί να οδηγήσουν σε παραβατική συμπεριφορά.
Οι διατροφικές διαταραχές έχουν έναρξη την εφηβεία και την πρώιμη ενήλικη ζωή και επηρεάζουν συχνότερα τις γυναίκες από τους άντρες. Διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία, η βουλιμία ή η επεισοδιακή υπερφαγία,
χαρακτηρίζονται από επιβλαβείς διατροφικές συμπεριφορές όπως ο περιορισμός των θερμίδων ή η υπερφαγία. Οι διατροφικές διαταραχές έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και συχνά παρατηρείται συννοσηρότητα με άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη.
Προαγωγή και πρόληψη:
Οι παρεμβάσεις που στοχεύουν στην προαγωγή και πρόληψη των ψυχιατρικών διαταραχών, ενισχύουν την ικανότητα του ατόμου να κατανοεί και να ρυθμίζει τα συναισθήματα του, να βρίσκει εναλλακτικές σε συμπεριφορές που το θέτουν σε κίνδυνο και να αποκτά ψυχική ανθεκτικότητα, προωθώντας παράλληλα υποστηρικτικά περιβάλλοντα και κοινωνικά δίκτυα.