Διατροφικές διαταραχές: Ψυχική Υγεία και Ανάπτυξη

Διατροφικές διαταραχές: Ψυχική Υγεία και Ανάπτυξη

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Αναλύοντας τις διατροφικές διαταραχές με έμφαση στη Ψυχική Υγεία και Ανάπτυξη ξεκινάμε με την διαπίστωση ότι όλοι μας έχουμε διαφορετικές διατροφικές συνήθειες. Υπάρχει ένα εύρος «διατροφικών στυλ», το οποίο μπορεί να μας επιτρέπει να παραμένουμε υγιείς. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες καταστάσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από έναν έντονο φόβο ότι ό,τι φάμε θα γίνει λίπος και αυτές μπορεί τελικά να βλάψουν πραγματικά την υγεία μας. Αυτές ονομάζονται «διατροφικές διαταραχές» και περιλαμβάνουν καταστάσεις όπως:

– να τρώει κάποιος πάρα πολύ

-να τρώει πολύ λίγο

-να κάνει χρήση βλαβερών τρόπων για να απαλλαγεί από τις θερμίδες.

Στην πραγματικότητα, οι «διατροφικές διαταραχές» περιλαμβάνουν συνήθως πολύ περισσότερα από απλώς μια ιδιαιτερότητα στη διατροφική συμπεριφορά. Οι άνθρωποι που επηρεάζονται από αυτές είναι συνεχώς σε εγρήγορση και ανησυχία για το πώς θα αποφύγουν τη λήψη θερμίδων ή πώς θα «κάψουν» ή πώς θα απαλλαγούν από αυτές. Μπορούν επίσης να βρεθούν να ελέγχουν το βάρος και την εμφάνισή τους όλη την ώρα με την ελπίδα να καθησυχαστούν ότι το βάρος τους δεν έχει αυξηθεί.

Σε ποιόν εμφανίζονται οι διατροφικές διαταραχές;

Τα κορίτσια και οι γυναίκες έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες από ό,τι τα αγόρια και οι άνδρες να υποφέρουν από ανορεξία ή βουλιμία. Ωστόσο, οι διατροφικές διαταραχές φαίνεται να είναι όλο και πιο συχνές σε αγόρια και τους άνδρες – οι οποίοι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τη διαταραχή, συχνά και σε συνδυασμό με την υπερβολική άσκηση με σκοπό την απόκτηση μιας ισχυρής μυϊκής κατασκευής.

ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑ

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Διαπιστώνετε ότι μπορεί να:

-ανησυχείτε όλο και περισσότερο για το βάρος σας

-τρώτε όλο και λιγότερο

-ασκείστε όλο και περισσότερο για να κάψετε θερμίδες

-δεν μπορείτε να σταματήσετε να χάνετε βάρος, ακόμα και όταν είστε αρκετά κάτω από ένα ασφαλές βάρος για την ηλικία και το ύψος σας

-καπνίζετε περισσότερο ή μασάτε τσίχλα για να διατηρήσετε το βάρος σας προς τα κάτω

-ελέγχετε μανιωδώς το βάρος σας, το σχήμα ή την αντανάκλαση στους καθρέφτες

-αποσύρεστε από τις κοινωνικές καταστάσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν γεύματα

-χάνετε το ενδιαφέρον σας για το σεξ

-Για τα κορίτσια ή γυναίκες – η έμμηνος ρύση γίνεται ακανόνιστη ή μπορεί να σταματήσει.

-Για τους άνδρες ή αγόρια – σταματά η λειτουργία της στήσης, οι όρχεις συρρικνώνονται.

Μερικοί άνθρωποι παρατηρείτε ότι έχετε αναπτύξει άλλες έμμονες, όπως π.χ. χρειάζεται να επιμείνετε σε αυστηρές ρουτίνες ή χρόνους, ή μπορεί να εμφανιστούν φόβοι «μόλυνσης», ή η ανάγκη να διαβάζετε εντατικά ή να εργάζεστε όλη την ώρα, ή ακόμη να εμφανίζεται η δυσκολία σωστής διαχείρισης των εξόδων σας.

Πότε ξεκινά;

Γνωρίζουμε πλέον ότι οι άνθρωποι κάθε ηλικίας μπορούν να έχουν ανορεξία , αλλά αρχίζει συνήθως στην εφηβεία . Επηρεάζει περίπου :

-1 δεκαπεντάχρονο κορίτσι σε κάθε 150

-1 δεκαπεντάχρονο αγόρι σε κάθε 1000 .

Τι συμβαίνει ;

-Ελαττώνετε την πρόσληψη θερμίδων σε πολύ λίγες θερμίδες κάθε μέρα. Τρώτε ” υγιεινά ” – φρούτα , λαχανικά και σαλάτες – αλλά που δεν δίνουν το σώμα σας αρκετή ενέργεια.

-Μπορεί επίσης να ασκήστε, ή να χρησιμοποιείτε χάπια αδυνατίσματος ή να καπνίζετε περισσότερο για να διατηρήσετε το βάρος σας προς τα κάτω.

-Μπορεί να μην θέλετε να φάτε για τον εαυτό σας, αλλά να αγοράζετε και να μαγειρεύετε για άλλα άτομα .

-Μπορεί ακόμα να αισθάνεστε πιο πεινασμένος από ποτέ, στην πραγματικότητα, παρατηρείτε ότι δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε για τα τρόφιμα.

-Γίνεστε όλο και πιο φοβισμένοι στην ιδέα του να βάλετε βάρος, και πιο αποφασισμένοι να διατηρήσετε το βάρος σας και κάτω από αυτό που είναι φυσιολογικό.

-Η οικογένειά σας μπορεί να είναι από τους πρώτους που θα παρατηρήσει ότι αδυνατίσατε και το μέγεθος της απώλειας βάρους.

-Μπορεί να αρχίσετε να λέτε ψέματα σε άλλους για το ποσό τροφής που καταναλώνετε και για το πόσο βάρος έχετε χάσει.

-Μπορεί επίσης να προκαλείτε στον εαυτό σας εμετό όταν τρώτε οτιδήποτε δεν ήταν προγραμματισμένο ειδικά εάν αισθανθείτε πως χάσατε τον έλεγχο του φαγητού σας και κάνατε υπερφαγικό επεισόδιο. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως «ανορεξία, υπερφαγικός/καθαρτικός υπότυπος» και όχι ως ψυχογενής βουλιμία. Οι πάσχοντες από ψυχογενή βουλιμία βρίσκονται εξ ορισμού στο φυσιολογικό εύρος βάρους.

 

ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑ

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Διαπιστώνετε ότι μπορεί να :

-ανησυχείτε όλο και περισσότερο για το βάρος σας

-κάνετε υπερφαγικά επεισόδια ( βλ. παρακάτω )

-κάνετε εμετό και / ή χρήση καθαρτικών ή άλλους τρόπους για να απαλλαγείτε από τις θερμίδες

-έχετε ακανόνιστη έμμηνο ρύση

-αισθάνεστε κουρασμένοι

-αισθάνεστε ένοχοι

-παραμένετε σε ένα φυσιολογικό βάρος, παρά τις προσπάθειές σας για δίαιτα.

Πότε ξεκινά;

Η Ψυχογενής Βουλιμία συχνά ξεκινά στα μέσα της εφηβείας. Ωστόσο, οι άνθρωποι αυτοί δεν αναζητούν συνήθως βοήθεια γι ‘αυτό μέχρι τις αρχές και τα μέσα της δεύτερης δεκαετίας της ζωής τους, καθώς μπορούν να το κρύβουν, παρότι επηρεάζει τη δουλειά τους και την κοινωνική τους ζωή. Πολύ συχνά αναζητούν τη βοήθεια όταν η ζωή τους αλλάζει –για παράδειγμα όταν ξεκινούν μια νέα σχέση ή πρέπει να συγκατοικήσουν με άλλους ανθρώπους για πρώτη φορά .

Περίπου 4 στις 100 γυναίκες πάσχουν από βουλιμία σε κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ στους άνδρες τα ποσοστά είναι μικρότερα.

 

ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ

Μπορεί να κάνετε επιδρομή στο ψυγείο ή να βγείτε έξω και να αγοράσετε πολλά παχυντικά φαγητά που κανονικά θα είχατε αποφύγει. Στη συνέχεια τα τρώτε όλα, γρήγορα, συνήθως στα κρυφά . Μπορεί π.χ. να καταναλώσετε πακέτα με μπισκότα, πολλά κουτιά από σοκολάτες και αρκετά κέικ σε μόλις δύο ώρες. Μπορεί να πάρετε ακόμα και το φαγητό κάποιου άλλου, ή ακόμη και να κλέψετε προκειμένου να ικανοποιήσετε την παρόρμηση της υπερφαγίας (binge). H υπερφαγία μπορεί να αρχίσει και από ένα προγραμματισμένο γεύμα. Ωστόσο, επειδή έχετε περιορίσει αυτά που τρώτε, μπορεί να βρείτε ότι ένα κανονικό γεύμα δεν σας ικανοποιεί, κι έτσι να ξεκινήσετε και να μην μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε. Στη συνέχεια αισθάνεστε φουσκωμένοι από φαγητό – και κατά πάσα πιθανότητα ένοχοι και καταθλιπτικοί. Θα προσπαθήσετε ίσως να απαλλαγείτε από το φαγητό που έχετε φάει προκαλώντας στον εαυτό σας εμετό ή χρησιμοποιώντας καθαρτικά. Αυτό μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστο και κουραστικό, αλλά μπορείτε να βρείτε τον εαυτό σας παγιδευμένο σε μια ρουτίνα (φαύλο κύκλο) κραιπάλης φαγητού και εμέτου και/ή κατάχρησης καθαρτικών.

 

EΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ (Binge Eating Disorder)

Αυτό είναι ένα μοτίβο συμπεριφοράς που έχει πιο πρόσφατα αναγνωριστεί. Περιλαμβάνει δίαιτα και υπερφαγικά, αλλά που όμως δεν ακολουθούνται από εμετό. Είναι δυσάρεστο, αλλά πολύ λιγότερο επιβλαβές από τη βουλιμία, και συνήθως υπάρχει καλή ανταπόκριση στη θεραπεία. Οι πάσχοντες έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι.

 

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Η ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΚΑΙ Η ΒΟΥΛΙΜΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ;

Εάν δεν παίρνετε αρκετές θερμίδες, μπορεί να:

Ψυχολογικά συμπτώματα

 κοιμάστε άσχημα.

 δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε ή να σκεφτείτε καθαρά για τίποτα άλλο εκτός από τα τρόφιμα ή τις θερμίδες.

 αισθάνεστε κατάθλιψη.

 χάνετε το ενδιαφέρον σας σε άλλους ανθρώπους.

 αποκτάτε εμμονή για τα τρόφιμα και τη διατροφή (και μερικές φορές άλλα πράγματα , όπως το πλύσιμο, η καθαριότητα ή το νοικοκυριό) .

Σωματικά συμπτώματα

 γίνεται όλο και πιο δύσκολο το να φάτε γιατί το στομάχι σας έχει συρρικνωθεί.

 αισθάνεστε κουρασμένη, αδύναμη και κρυώνετε, καθώς ο μεταβολισμός του σώματός σας επιβραδύνεται.

 αποκτάτε δυσκοιλιότητα.

 ίσως παρατηρήσετε αλλαγές στα μαλλιά και το δέρμα σας. Τα μαλλιά της κεφαλής μερικών ανθρώπων πέφτουν, αλλά εμφανίζεται τρίχωμα σε άλλα μέρη του σώματος. Το δέρμα γίνεται ξηρό και μπορείτε να δημιουργηθούν κατακλίσεις.

 δεν γίνεται σωστή ανάπτυξη στο πλήρες ύψος σας

 σταδιακά αποκτάτε εύθραυστα οστά που σπάνε εύκολα.

 επηρεάζεται η γονιμότητά σας και ενδέχεται να μην είστε σε θέση να μείνετε έγκυος.

 βλάπτεται το συκώτι σας, ιδιαίτερα αν πίνετε και αλκοόλ.

 Σε ακραίες περιπτώσεις, η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Η νευρική ανορεξία έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από οποιαδήποτε άλλη ψυχολογική διαταραχή.

Εάν κάνετε εμετό, μπορεί να:

 χάνετε το σμάλτο των δοντιών σας (διαλύεται από το οξύ του στομάχου στον εμετό σας)

 παρατηρείτε ένα πρησμένο πρόσωπο (τους σιελογόνους αδένες στα μάγουλα σας να πρήζονται)

 παρατηρείτε πως η καρδιά σας χτυπά ακανόνιστα – αίσθημα παλμών (καθώς ο έμετος διαταράσσει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο αίμα σας)

 αισθάνεστε αδύναμη

 αισθάνεστε κουρασμένη όλη την ώρα

 παρουσιάζετε τεράστιες διακυμάνσεις βάρους ( βλ. παρακάτω )

 βλάπτετε τους νεφρούς σας

 ίσως εμφανίσετε επιληπτικές κρίσεις

 δεν είστε σε θέση να μείνετε έγκυος.

Εάν χρησιμοποιείτε πολλά καθαρτικά, μπορεί να:

 εμφανίσετε επίμονο πόνο στο στομάχι

 

ΕΓΩ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;

Το ερωτηματολόγιο της « SCOFF » που χρησιμοποιείται από γιατρούς ρωτά:
-Προκαλείς ποτέ στον εαυτό σου εμετό (make yourself Sick) επειδή αισθάνεσαι υπερβολικά γεμάτη λόγω φαγητού;
-Μήπως ανησυχείς ότι έχεις χάσει τον έλεγχο (Control) του πόσο τρώς;
-Έχεις χάσει πρόσφατα πάνω από 6 κιλά (One stone) μέσα σε τρεις μήνες;
-Πιστεύεις ότι είσαι χοντρή (Fat) όταν οι άλλοι λένε ότι είσαι λεπτή;
-Θα έλεγες ότι το φαγητό (Food) κυριαρχεί στη ζωή σου;
Αν απαντήσεις “ναι” σε δύο ή περισσότερες από αυτές τις ερωτήσεις, μπορεί να έχεις μια διατροφική διαταραχή .

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΩ;

-Η βουλιμία μπορεί μερικές φορές να αντιμετωπιστεί με τη χρήση εγχειριδίων αυτο-βοήθειας μαζί με καθοδήγηση από θεραπευτή.
-Η ανορεξία συνήθως χρειάζεται πιο οργανωμένη βοήθεια σε μια κλινική ή από έναν θεραπευτή. Αξίζει να πάρεις όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς σχετικά με τις επιλογές που υπάρχουν, έτσι ώστε να μπορείς να κάνεις τις καλύτερες επιλογές για τον εαυτό σου.

 

ΤΙ ΒΟΗΘΑΕΙ:

-Διατήρησε τακτικά γεύματα – πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και δείπνο. Αν το βάρος σου είναι πολύ χαμηλό, προσπάθησε να προσθέσεις επίσης πρωϊνά, μεσημεριανά και βραδυνά snacks.
-Προσπάθησε να σκέφτεσαι ένα μικρό βήμα τη φορά που θα μπορούσες να κάνεις προς την κατεύθυνση ενός πιο υγιεινού τρόπου διατροφής. Εάν σου είναι δύσκολο να τρως πρωϊνό, προσπάθησε αρχικά να καθίσεις στο τραπέζι για λίγα λεπτά την ώρα του πρωϊνού και απλά να πίνεις ένα ποτήρι νερό. Όταν συνηθίσεις σε αυτό, προσπάθησε να φας κάτι πολύ λίγο, ακόμη και μισή φέτα ψωμιού –αλλά ακολούθησέ το κάθε μέρα.
-Κράτα ημερολόγιο με το τί τρως, πότε το τρως και ποιές είναι οι σκέψεις και τα συναισθήματά σου εκείνη τη μέρα. Μπορείς να χρησιμοποιείς αυτό το ημερολόγιο για να δεις εάν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο πώς νιώθεις, ποιές σκέψεις περνούν τότε από το μυαλό σου, και τί ή πόσο τρως.

– Προσπάθησε να είσαι ειλικρινής, τόσο με τον εαυτό σου όσο και με τους άλλους ανθρώπους, σχετικά με το τί τρώς και τί δεν τρως. Η μυστικότητα είναι μια από τις πιο απομονωτικές πλευρές μιας διατροφικής διαταραχής.

-Να θυμίζεις στον εαυτό σου ότι δεν χρειάζεται συνέχεια να καταφέρνεις πράγματα –άφηνε τον εαυτό σου και κάποιες φορές πιο χαλαρό.

-Να θυμίζεις στον εαυτό σου, ότι εάν χάσεις πιο πολύ βάρος, αργότερα σε βάθος χρόνου θα αισθάνεσαι περισσότερο άγχος και κατάθλιψη, ακόμη κι αν στην αρχή αισθανόσουν για λίγο κάπως καλύτερα.

-Κάνε δυο λίστες – μία με το τί σου έχει προσφέρει η διατροφική διαταραχή και μία με το τί έχεις χάσει λόγω αυτής.

-Προσπάθησε να είσαι φροντιστική με το σώμα σου, μην το τιμωρείς.

-Μάθε και διάβασε σχετικά με το ποιό είναι ένα λογικό βάρος σώματος για σένα, και κατανόησε τους λόγους γιατί χρειάζεται αυτό.

-Διάβασε ιστορίες από τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων που ανάρρωσαν. Μπορείς να βρεις ιστορίες στο διαδίκτυο ή σε βιβλία αυτοβοήθειας (κυρίως στην αγγλική).

-Προσπάθησε να αποφύγεις ιστοσελίδες ή κοινωνικά δίκτυα που σε ενθαρρύνουν να χάσεις βάρος και να παραμείνεις σε πολύ χαμηλό σωματικό βάρος. Στην πραγματικότητα σε ενθαρρύνουν να βλάπτεις την υγεία σου, αλλά δεν θα κάνουν τίποτε για να σε βοηθήσουν όταν αρρωστήσεις.

ΤΙ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΕΙ:

-Προσπάθησε να μην ζυγίζεσαι πάνω από μία φορά την εβδομάδα.

-Δεν βοηθά να περνάς ώρες ελέγχοντας συνέχεια το σώμα σου και πως φαίνεσαι στον καθρέφτη. Κανείς δεν είναι τέλειος. Όσο περισσότερο κοιτάζεις όλη την ώρα τον εαυτό σου τόσο περισσότερο πιθανό είναι να βρεις κάτι που δεν σου αρέσει. Ο διαρκής έλεγχος μπορεί να κάνει τον πιο όμορφο κι ελκυστικό άνθρωπο δυστυχισμένο και προβληματισμένο για το πώς δείχνει.

-Μην απομονώνεσαι από την οικογένεια και τους φίλους σου. Μπορεί να το κάνεις επειδή θεωρείς πως πιστεύουν πως είσαι πολύ αδύνατη, αλλά εκείνοι μπορεί να είναι η υποστήριξή σου.

 

ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΩ ΒΟΗΘΕΙΑ ή ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΩ ΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΟΥ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με μια σοβαρή διατροφική διαταραχή καταλήγουν να έχουν κάποιου είδους θεραπεία, οπότε δεν είναι σαφές τί θα συμβεί αν δεν κάνεις τίποτα. Όμως, φαίνεται πως οι περισσότερο σοβαρές περιπτώσεις διατροφικών διαταραχών δεν βελτιώνονται από μόνες τους. Ορισμένα άτομα που υποφέρουν από ανορεξία θα πεθάνουν –αυτό είναι λιγότερο πιθανό αν δεν κάνεις εμετό, δεν χρησιμοποιείς καθαρτικά και δεν πίνεις αλκοόλ. Η άσκηση εάν είσαι λιποβαρής είναι επικίνδυνη, ειδικά εάν ασκείσαι σε εξωτερικό χώρο και έχει κρύο.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
Μπορείς να επισκεφθείς έναν ειδικό σύμβουλο, ψυχίατρο ή ψυχολόγο.
Είναι καλό να γίνει επίσης ένας βασικός έλεγχος της σωματικής σου υγείας. Η διατροφική διαταραχή μπορεί προκαλέσει σωματικές διαταραχές Λιγότερο συχνά, μπορεί να βρεθεί κάποια κατάσταση που είχε διαφύγει διαγνωστικά.
Η πιο κατάλληλη θεραπεία για σένα θα εξαρτάται πιθανά από τα ιδιαίτερα συμπτώματα που εμφανίζεις, την ηλικία σου και τη γενική κατάστασή σου.
ΓIA ΤΗΝ ANOΡΕΞΙΑ:
-Ένας ψυχίατρος ή ψυχολόγος θα πρέπει πρώτα να μιλήσει μαζί σoυ, για να καταλάβει πότε ξεκίνησε το πρόβλημα και πως αναπτύχθηκε.
-Θα πρέπει να ζυγίζεσαι και, ανάλογα με το πόσο βάρος έχεις χάσει, μπορεί να χρειαστεί μια φυσική εξέταση και εξετάσεις αίματος. Με την άδειά σου, ο ψυχίατρος μάλλον θα θέλει να μιλήσει με την οικογένειά σου ( ή ίσως ένα φίλο ) για να δει τί πιστεύουν για το πρόβλημα. Εάν δεν θέλεις η οικογένειά σου να συμμετέχει, έχεις το δικαίωμα στο απόρρητο.
-Το να έχει κάποιος να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση μπορεί να προκαλέσει άγχος και η οικογένειά σου μπορεί να χρειάζεται επίσης υποστήριξη. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως όλη η οικογένεια θα πρέπει να έρχεται στις θεραπευτικές συνεδρίες μαζί σου (αν και αυτό θα ήταν βοηθητικό για τα νεότερα άτομα). Σημαίνει πως η οικογένειά σου μπορεί να λάβει βοήθεια ώστε να καταλάβει καλύτερα και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.-Θα έχεις τη δυνατότητα να συζητάς οτιδήποτε που μπορεί να σε στεναχωρεί –το π.χ. η σχέση με το αντίθετο φύλο, το διάβασμα, η δουλειά, η αυτοπεποίθηση ή οποιαδήποτε οικογενειακά προβλήματα.- Στην αρχή, μπορεί να μη θέλεις τόσο να σκεφτείς το πώς θα επιστρέψεις πίσω σε ένα κανονικό βάρος, αλλά σίγουρα θα θέλεις να αισθανθείς καλύτερα –και για να αισθανθείς καλύτερα θα χρειαστεί να επιστρέψεις σε ένα υγιές κανονικό βάρος. Γι’ αυτό, χρειάζεται να γνωρίζεις:

Ποιό είναι το υγιές βάρος για σένα;
Πόσο φαγητό χρειάζεται κάθε μέρα για να φτάσεις σε αυτό;
Πώς μπορείς να σιγουρευτείς ότι δεν θα γίνεις παχιά;
Πώς μπορείς να σιγουρευτείς ότι έχεις τον έλεγχο στο φαγητό;
Ψυχοθεραπεία ή Συμβουλευτική

Στην ψυχοθεραπεία έχεις τη δυνατότητα να μιλάς με ένα θεραπευτή, πιθανά για μία ώρα κάθε εβδομάδα, σχετικά με τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις πως ξεκίνησε το πρόβλημα και πώς μπορείς να προχωρήσεις από εδώ και πέρα. Μπορεί να είναι δύσκολο να μιλάς για ορισμένα πράγματα, αλλά ένας καλός θεραπευτής ίσως σε βοηθήσει σε αυτό όπως επίσης και το να βοηθηθείς και στο τα αντιμετωπίζεις καλύτερα τις δυσκολίες σου. Επίσης, αν έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορεί να βοηθηθείς στο να εκτιμάς περισσότερο τον εαυτό σου και να ανακτήσεις την αυτοπεποίθησή σου.
Ορισμένες φορές αυτό μπορεί να γίνει και σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων με ανάλογα προβλήματα.
Άλλα μέλη της οικογένειάς σου μπορεί να συμπεριληφθούν στη θεραπεία με την άδειά σου. Συγγενείς και φροντιστές μπορεί επίσης να συμμετέχουν χωριστά σε δικές τους συνεδρίες έτσι ώστε να βοηθηθούν στο να καταλάβουν τί σου συμβαίνει, πώς μπορούν καλύτερα να συνεργαστούν μαζί σου, και πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Μια τέτοια θεραπεία μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή χρόνια, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του καθενός.
Η ιατρός θα προτείνει νοσηλεία στο νοσοκομείο εάν αυτές οι ενέργειες δεν οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ή εάν βρίσκεσαι επικίνδυνα κάτω από το φυσιολογικό σου βάρος.

Συμβουλευτική και βοήθεια σχετικά με τη διατροφή

Ένας διαιτολόγος μπορεί να συναντηθεί μαζί σου προκειμένου να συζητήσετε σχετικά με την υγιεινή διατροφή –πόσο τρως και πώς μπορείς να σιγουρευτείς ότι παίρνεις όλες τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παραμένεις υγιής.
Μπορεί να χρειαστούν βιταμίνες και συμπληρώματα ηλεκτρολυτών για ένα διάστημα σε περίπτωση που το σώμα σου έχει έλλειψη σε βασικά θρεπτικά συστατικά.
Μπορείς να επιστρέψεις στο υγιές κανονικό βάρος μόνο τρώγοντας περισσότερο και αυτό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο στην αρχή. Θα υποστηριχθείς από τους ειδικούς στο:
να βάζεις λογικούς στόχους σχετικά με το βάρος που χρειάζεται να πάρεις
να τρως τακτικά
να αντιμετωπίζεις το άγχος που μπορεί να αισθάνεσαι.
Φαρμακευτική αγωγή

Μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις η ψυχίατρος να συνταγογραφήσει φάρμακα που θα βοηθήσουν στο να ελαττωθεί το άγχος που αισθάνεσαι καθώς αντιμετωπίζεις την ασθένεια ή και που μπορεί να βοηθήσουν ελαττώνοντας τις «εμμονες» σχετικά με το φαγητό ή το βάρος που ορισμένοι ασθενείς περιγράφουν. Το να πάρεις βάρος δεν είναι το ίδιο πράγμα με την ανάρρωση –αλλά η ανάρρωση δεν είναι εφικτή χωρίς να πάρεις βάρος. Οι άνθρωποι που είναι σοβαρά υποσιτισμένοι έχουν ιδιαίτερα προβλήματα στη συγκέντρωσή τους και στο να σκεφτούν καθαρά, ειδικά σε σχέση με τα συναισθήματά τους.

Πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία;

Περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους υποφέρουν επιτυγχάνουν ανάρρωση, παρότι κατά μέσο όρο, μπορεί να παραμείνουν ασθενείς για 6-7 έτη.
Η πλήρης ανάρρωση μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και μετά από 20 χρόνια, σε ασθενείς που πάσχουν από βαριά ανορεξία.
Παλαιότερες έρευνες των πιο σοβαρά πασχόντων ασθενών που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο έδειξαν ότι ο κίνδυνος του θανάτου είναι μεγάλος. Με τα νέα δεδομένα, τα ποσοστά θανάτου είναι πολύ πιο χαμηλά, εφόσον το άτομο παραμείνει σε επαφή με τις δομές ιατρικής φροντίδας.
Όσο η καρδιά και άλλα όργανα δεν έχουν επηρεαστεί, οι περισσότερες από τις επιπλοκές τους υποσιτισμού φαίνεται να βελτιώνονται αργά όταν το άτομο ξεκινά να τρώει κανονικά.
Καλύτερη πρόγνωση έχουν τα άτομα μικρότερης ηλικίας, με έγκαιρη έναρξη θεραπείας και επί απουσίας ενδοοικογενειακών συγκρούσεων.
Η ανάρρωση συνήθως πραγματοποιείται αργά μέσα μερικούς μήνες ή σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί πολλά χρόνια.

Από την Kασσιανή Πολίτου ΜD, MSc, Ψυχίατρος Ψυχοθεραπεύτρια

Ομάδα Κοινωνικών Δεξιοτήτων
ΒΗΜΑ ΚΟΙΝΟ

Newsletter

Γράψου στο newsletter του ΒΗΜΑ ΚΟΙΝΟ για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του κέντρου μας και όλες τις τελευταίες εξελίξεις